sâmbătă, aprilie 14, 2007

La facut pe tata

Laidy sau Laydi, o catzea de ciobanesc german, sau o femela din rasa ciobanesc german.Acum o vezi ca sare pe campul arat din toamna, dar inghetzat acum,... si iti aduce o gasca pe care o vede de la 300 de metri departare. Tio pune la picioare si repezita se intoarce, inainte sa mai poti spune "Stai!".Apoi, repede, in alta zi, tot la pescuit, Gheorghe Covrig, stapanul, este rugat cu un carlig, de 8, mic, pentru pescuti de dat la stiuca. Covrig Gheoghe ii da carligul prietenului de pescuit. Prietenul este muscat de Laidy sau Laydi, o catzea de ciobanesc german, sau o femela din rasa ciobanesc german, pentru ca prietenul a dus mana primul spre carligul oferit. Laidy sau Laydi, o catzea de ciobanesc german, sau o femela din rasa ciobanesc german, a murit cu 2 luni inainte sa ma nasc eu. Gheorghe Covrig a prins un an dupa un somn de 60 de kile care mancase doi pui de cai si a murit in 1982 in spitalul din Blaj.

Ranjet cretin pe fata de picaje cu 300 la ora.


Lupul verde

Gerofe este numele meu. Sunt lup din tata in fiu. Imi place e sa stau in vizuina si sa privesc prin gaura ei veveritele din copacul Intore. Tata mia spus ca sub el au avut viziuna strabunicii. Neam mutat acum 3 ani aici. Asa mia zis tata. Eu am 8 luni, "o viata de lup", rade tata de mine.Nu ma lasa sa ies din vizuina. Imi tot spune ca nu afara este locul meu. Ca trebuie sa vorbesc inainte sa ies. Pentru el nu conteaza nimic.Am vorbit aseara cu Arpin, cu cel ce ne conduce si ne aduce hrana. Sa oprit putin in fata vizuinii. In spatele lui era Luna, sa intors inspre mine si a zis: "Te uiti la mine dar eu nu sunt cine crezi ca sunt." Si a plecat Arpin.A doua zi dimineata, tatal meu a iesit repede din vizuina. Cei 6 frati ai mei au iesit imediat dupa el. Mam ridicat si eu foarte repede. Nu am putut sa ies afara. Crenes statea in gura vizuinei. Nu ma lasa sa trec, sa ies afara. Tatal meu vorbea cu Luna. Mam retras repede, Crenes ma certa, si mia tras o lovitura cu soldul.Nu intelegeam nimic. Apoi am simtit un miros. Era divin. Era cel mai frumos miros pe care lam simtit. Venea dinauntru. Mam indreptat spre fundul casei si am ramas inghetzat. Trei veverite!!!

Un vis pe care mi lam amintit perfect

Eram cu prieteni in purgatoriu. Purgatoriul era un culoar foarte curat, cu gresie, una alba una neagra, ca si tabla de sah. Pe o parte erau ferestre alburii si blindate cu gratii stramte, pe cealalta erau celulele cu gratii in care sateam noi. Eram doar suflete. Si eram toti mici si arsi. Ca un bat de chibrit de 50 de cm,... ars. Dar nu puteam scapa printre gratiile unde aveai loc suficient. Toate chibriturile acestea tremurau, pentru ca din cand in cand statui enorme, negre, se miscau fara pasi, alunecand deasupra podelei de sah, perfect curata, si luau un un suflet din celula.Atunci iam spus chibritului de langa mine: "Trebuie sa scapam de aici". Si neam ridicat si aveam corpurile noastre. Nu stiu cum am trecut de gratii, dar neam trezit alergand cu disperare pe culoarele curate de sah. Scâârtz Scâârtz, faveam la fiecare colt de culoar. Si neam oprit putin in fata unei usi. Stiam ca acolo e scaparea. Stiam ca am ajuns acolo unde trebuia sa ajungem. Ca am nimerit iesirea din tot labirintul acela, din toata fuga aceea disperata.Am deschis usa si neam speriat. Era o camera goala, patrata. O camera care avea o singura gaura mica, patrata, in mijloc. Gaura aceea, in care puteai sati bagi mainile pana ti se inghesuiuiau coatele, neam dat seama inspaimantati, ca era scaparea noastra. Neam apropiat cu mare greu de ea, rasufland greu, incontinuu si sacadat. Dar stiam ca trebuia sa facem asta. Atunci am simtit cum tot corpul meu se rupe, cum toate coastele se frang. Cum toate oasele se rup si se disloca. Dar sa facut lumina brusc. Nu mai eram acolo!!!Eram pe un versant de munte plin de stanci mari care se terminau intrun lac. Nu neam uitat in sus. Eram vreo 7. Nu stiu de unde. Am vazut ca in jos, spre lac, este scaparea noastra. Coborand, julindune de stancile enorme si ascutite am auzit un mormait infiorator. Era un urs. Neam ascuns repede dupa stanci, care unde a putut, rasfirati, profitand ca vantul venea dinspre mormait. Asteptam toti inmarmuriti, tinandune respiratia de groaza. Insfarsit vedem. Vedem 3 ursi, nu unul. Si mergeau in doua labe. Au trecut usor printre stanci, pe langa noi.
Nu aveau nici o grija. Erau o femela, un mascul si cu puiul lor. Stiam sigur ca ne-au simtit mirosul. Trecusera printre noi doar. Neam ridicat atunci incet capetele toti de dupa stanci si iam urmarit cum coborau inspre lac. Erau foarte fericiti. Toti. Femela umbla linistita langa mascul, iar puiul mormaia de unul singur in spatele lor.Toti ii urmaream stupefiati cand au inceput sa paseasca pe luciul apei si sa mearga in continuare. Nimeni nu mai avea ceva de spus. Ne uitam pierduti la ursuletul mormaitor care ramasese in spate. Un mormait scurt, puternic al acestuia ne-a trezit si ne-am bagat visceral capetele dupa stanci, ridicandule imediat. Ursul se intoarce, iar ursuletul mic din spate ii arunca un telefon.

Un lup si un cimpanzeu.

Un job ca oricare altul.Cand esti un lup ai grija de cei de deasupra ta si de cei de dedesubtul tau. Chiar daca esti alpha.Daca esti maimutza poti manca si carne. Dar nu poti alege dintre doua mere pe care le tii in mana. Trebuie sa arunci unul ca sa nu mori de foame.O maimutza este cu mult mai feroce si mai vicleana decat un lup. Un lup isi satisface nevoi, iar o maimuta isi satisface pofte. Ce mananca este la fel, dar una este sa vezi un lup mancand o caprioara si alta este sa vezi o maimuta facand acelasi lucru. In sine, ambele specii, poti spune, ca la vanatoare sunt la fel de viclene. Dar cum vezi TU asta. Cum compari maniera de a lua masa a unui lup cu "manierismul" unei maimute.

daca cand?


Daca e sa razi, razi mai tare, daca e sa canti, canta mai tare, daca e sa alergi, alearga mai repede, daca e sa-ti fie frica, fie-ti frica mai mare, daca e sa ajungi, atunci sa ajungi mai repede, daca e sa impingi, impinge mai tare, daca e sa simti, simte mai adanc, daca e sa dai, da mai mult, daca e sa primesti, primeste tot, daca e sa iubesti, iubeste oricand, ... daca e sa traiesti